כותב המאמר הוא DC - מצוות אתר ספונסר.
מי מאיתנו לא מצא את עצמו עומד משתאה ומזיל ריר לנוכח עליה של עשרות אחוזים בכתב אופציה כזה או אחר בבורסה הישראלית? (ובאותה הזדמנות גם מטיח את ראשו בקיר ומתייסר בשאלה: "איך זה שדווקא אני אינני מושקע בנייר הזה...!?").
השקעה בכתב אופציה הינה השקעה בסיכון גבוה עם תנודתיות גבוהה ומרבית המשקיעים בוחרים להשקיע באפיק זה לפרקי זמן קצרים יחסית ובהתאם להתפתחויות השוק. הזינוקים באופציות קורים בפרקי זמן קצרים וכדי להיות במקום ובזמן הנכון כדי להרוויח ולו חלק מהקפיצה, עלינו להשקיע זמן רב במעקב שוטף אחרי המסחר בהן.
אך האם ישנה דרך אחרת?
דרך בה ניתן להרוויח מהשקעה בכתבי אופציות גם על ידי השקעה לטווח ארוך? האם ניתן לזהות עוד היום את האופציות אשר לגביהן יש סבירות לא קטנה כי אכן יניבו לנו רווח בעוד שנה - שנתיים?
בכתבה הבאה, אנסה להוכיח כי הדבר אפשרי - אם נדע לפעול על פי קריטריונים ברורים שיאפשרו לנו להקטין חלק מן הסיכונים הרבים הקשורים בהשקעה מהסוג הנ"ל. בכתבה אנסה להביא ולו על קצה המזלג את הכלים הבסיסיים שעל פיהם יכול משקיע להעריך ולזהות אופציות עם פוטנציאל סביר לרווח בטווח של שנה - שנתיים קדימה.
כדי שיהיה מעניין וקרוב ככל האפשר למציאות - נצא יחד למסע אמיתי אל תוך "סבך" כתבי האופציות על המניות בבורסה הישראלית, נפעיל שלב אחר שלב את כל אחד מהקריטריונים ונראה כיצד אנחנו "מסננים" בזו אחר זו אופציות שאינן עומדות בקריטריונים שהצבנו - כל זאת, עד שניוותר עם מספר בודד של אופציות אשר (לעניות דעתי בלבד!) יכולות להוות מרכיב מעניין בתיק השקעות לטווח של השנה עד השנתיים הקרובות.
לפני שנצא לדרך - חשוב לציין כי מטרת הכתבה הינה לספק כלי ניתוח והבנה בסיסיים לכדאיות השקעה בכתבי האופציות וכי הדברים המובאים הינם על פי ראותי האישית בלבד ואין בהם בכדי להוות המלצה להשקעה בכל דרך שהיא.
לכתבה הנ"ל מצורף קובץ EXCEL עם הנתונים המועלים בכתבה. (הנתונים נלקחו מאתרBIZPORTAL ומתייחסים לסיום יום המסחר ב - 23.3.06).
אז קדימה לדרך..
ראשית דבר: - מהו כתב אופציה על מניה ?
באופן 'ציורי' ניתן לראות ברכישת כתב אופציה על מניה כקניה של מניה על ידי מקדמה חלקית בהווה, עם אפשרות להשלמת הרכישה של המניה על ידי תשלום של "תוספת המימוש" בשלב עתידי יותר.
לדוגמא:
שער "האופציה" = 200?.
שער "המניה" = 1000?.
"תוספת המימוש" = 800?.
כלומר - אנו קונים את האופציה ב- 200? ויש לנו את הזכות להוסיף 800? ולהמיר את האופציה למניה.
הקשר בין המשתנים הוא על פי המשוואה:
"שער האופציה" = [ ("תוספת המימוש") - ( "שער המניה")]
ובדוגמא שלנו : 200 = [800 - 1000 ]
כאן חשוב לציין כי הזכות לממש את האופציה למניה אינה "אינסופית" - אלא מוגבלת בזמן! נתון זה מופיע בפרמטר חשוב נוסף הנקרא: "תאריך מימוש האופציה".
"תאריך מימוש האופציה" -
המועד האחרון בו ניתן לממש את זכות המרת כתב האופציה למניה (עד לתאריך הנ"ל - ניתן בעקרון להמיר את האופציה או למכור לקנות במהלך המסחר. ולאחריו פוקעת הזכות הנ"ל) - במצבים מסוימים (כפי שיוסבר בהמשך) משקיע עלול לאבד את כל השקעתו אם לא מימש את זכותו קודם לפקיעה או אם לא התקיימו מספר תנאים (יוסבר בהמשך) - ומכאן הסיכון בהשקעה דרך האופציה.
אדגיש שקיימים גם כתבי אופציה עבור אגרות חוב. על כן חשוב לברר, לפני קנית האופציה, מהו נכס הבסיס שלה (כלומר הנכס שאליו היא מתייחסת).
יתרונות להשקעה באופציה לטווח ארוך
הנה שתי דוגמאות אמיתיות אותן חוויתי על בשרי:
דוגמא 1: אלוני חץ אופציה 8 -
לאופציה הנ"ל התוודעתי לפני שנים - שערו בנפשכם כי בשנת 2004 ישבתי והתלבטתי אם לתת הוראה לקנות את האופ' בלימיט של 202 או 198.....?!! - התלבטתי!!?? - התלבטות מגוחכת בפרספקטיבה לאחור נכון?- כי היום שער האופציה הוא בסביבות ה- 850!!! (כן, כן רק שנתיים חלפו...).
מרשים הלא כן? - חסכו מעצמכם את מחיאות הכפיים - מעולם לא זכיתי להרוויח את כל העלייה הנאה הזאת עקב העובדה הפשוטה היא כי מעולם לא השכלתי להישאר באופציה ברציפות לאורך כל הדרך. לא פעם ולא פעמיים קרה שמכרתי בשער נמוך וחזרתי לקנות שוב, מאוחר יותר, בשערים גבוהים יותר.
דוגמא 2: כלכלית ירושלים אופציה 6 -
בסוף שנת 2005 מימשתי חלק גדול מתיק ההשקעות שלי, אך דווקא סכום קטן, שהיה באופציה 6 (שהייתה אז בשער ~ 500) "נשכח" בחשבון. מאז, הספיקה האופציה לרדת לאזור ה- 400 וחזרה לטפס עד שהגיעה היום לסביבות ה-900! רווח נאה לכל הדעות לתקופה האמורה, אך לי זה ברור - אלמלא "נשכחה" בחשבון, אין ספק שהייתה נמכרת ונקנית על ידי כבר מספר פעמים וספק אם הייתי זוכה לראות את אותה תשואה.
שתי הדוגמאות ממחישות למעשה כי השקעה בנייר לטווח ארוך יכולה להניב תשואה עודפת על פני ניסיונות קניה ומכירה תוך רדיפה בלתי פוסקת אחרי המסחר (בניסיון למציאת נקודות שיא ושפל לאורך התקופה). השיקול הנ"ל מקבל חיזוק נוסף כאשר מדובר בנייר שהוא "אופציה" שכן כפי שאמרנו - הקפיצה של "עשרות" אחוזים יכולה להתקבל במפתיע ומסתיימת תוך זמן קצר ולכן - כל מי שכבר נמצא בפוזיציה באופציה ( משקיע לטווח ארוך) ירוויח אותה במלואה ומי שבחוץ יחמיץ חלק ניכר ממנה אם לא את כולה. הכדאיות גדלה על אחת כמה וכמה במציאות האינפלציונית של ימינו - אתה מושקע שנתיים באופציה ללא שינוי ואז לפתע בתוך 3 ימים היא מזנקת ב- 20%. מבחינתך הכית את המדד ואף יצאת מורווח.
אז אם כן - איך נבחר את האופציות לטווח של שנה שנתיים הבאות?
- הבה נצא לדרך.....
שלב א' - סינון ראשוני לכדאיות ההשקעה באופציה (עיין :" סינון כדאיות 1" בקובץ EXCEL)
כיוון שאנו שוקלים השקעה לטווח ארוך - עלינו לוודא שעד הגעת מועד פקיעת האופציה תתקיים סבירות גבוהה ששער מניית האם בבורסה אכן יגיע לערך שיבטיח רווח על האופציה ("כניסת האופציה לכסף").
לכן,הפרמטרים הראשוניים שאותם נבחן בבואנו לבדוק את כדאיות ההשקעה באופציה יהיו:
1. "שער האופציה".
2. "שער המניה".
3. "תוספת המימוש".
וכאמור הקשר (הפשטני) ביניהם : [ "שער האופציה" ] = [ ("תוספת המימוש") - ( "שער המניה")]
4."תאריך מימוש האופציה" - מועד אחרון למסחר באופציה.
למזלנו - טבלאות הנתונים כבר מספקות את מרבית החישוב על ידי הפרמטר הנקרא: "תשואת איזון (%)" זהו נתון מספרי (ב-%) המספק את שינוי התשואה השנתית הנדרשת במניה עד לפקיעה, שיש בו כדי להבטיח מצב שבו המשקיע "אדיש" לגבי ההחלטה אם למכור את האופציה לבין מימושה למניה. (בקיצור - לא מפסיד על האופציה).
היתרון בשימוש בפרמטר הנ"ל הוא בעצם העובדה שהוא כבר מכיל בשקלול את כל ארבעת הפרמטרים הראשונים המוזכרים לעיל.
מכאן הדרך היא קלה - כל שעלינו לעשות הוא להחליט עם עצמנו - מהו הערך ב- (%) הנראה לנו כסביר לתשואה שנתית במניה ולסנן מן הרשימה את כל האופציות שמניותיהן נדרשות לעלות יותר מהיעד שהצבנו לעצמנו!
לדוגמא: בקובץ המצורף - סיננתי את כל האופציות המחייבות תשואה שנתית הגדולה מ 10% במניה כדי "להכניס את האופציה לכסף" (נראה לי סביר לצפות שהמניות והענפים המשתייכים לאופציות הנבחרות יעלו בכ- 10% בממוצע לשנה).
והתוצאה (בקובץ): מתוך רשימה של 188 אופציות - נותרנו עם 59 בלבד....!
הלאה - ממשיכים ......
שלב ב' - סינון על פי מועד הפקיעה
כיוון שאנו מעוניינים בהשקעה לטווח של שנה - שנתיים, אנו פשוט מסננים את כל האופציות עם מועד פקיעה קצר.
נכון, אנו עלולים לאבד כאן מספר אופציות "מבטיחות" בעלות פוטנציאל לרווח בטווח הקצר, ואולם שוב חשוב לזכור שמטרתנו היא למזער את הסיכון (במקרה של אירוע שלילי שיגרום לירידות לאורך כל השוק - אין לנו בטחון שהאופציה "תתאושש" עד לפקיעה - לכן רצוי לבחור אופציות עם מועד פקיעה ארוך יותר ככל האפשר).
לכן,
בדוגמא (סינון 2 - בקובץ המצורף)- סיננתי את כל האופציות שמועד פקיעתן הוא בשנת 2006 והשארתי רק את הארוכות יותר הפוקעות מ-2007 ואילך.
והתוצאה: כעת נותרנו עם 39 אופציות..... וממשיכים הלאה.
שלב ג' - סינון על פי מחזור המסחר באופציה
שלב זה הינו חשוב מאין כמוהו ונועד לסנן את כל האופציות עם מחזורי המסחר הנמוכים יחסית - זאת מאחר ואין טעם להשקיע באופציה עם מחזורי מסחר שלא יאפשרו מימוש בכל מועד נתון (מפתיע לגלות מה רב הוא מספר האופציות עם מחזורי מסחר נמוכים יחסית בבורסה ב- ת"א ואין דבר יותר מתסכל מאשר "להיתקע" במשך שבועות באופציה עם מחזור עסקאות יומי השווה ל- אפס!!!).
בקובץ המצורף, בחרתי להשאיר רק את האופציות שמחזור המסחר הממוצע בהן - גבוה מ- 200,000 - ביום מסחר ממוצע
ואולם כאן חשוב מאד לציין: בבואנו לבחון גובה מחזור מסחר של אופציה כזו או אחרת - חשוב לבדוק זאת בכמה נקודות זמן על פני תקופה ארוכה ולא רק על פי תוצאות מסחר של יום אחד וזאת על מנת לסנן אופ' עם פעילות גבוהה זמנית ( עקב הודעה שמועה וכו'). לפיכך כפי שמצוין בקובץ - "נוקו" מספר אופציות על אף שעמדו בקריטריון המחזור, ואולם לאורך זמן - המחזור היומי הממוצע שלהם היה אפסי.
וראו זה פלא - נותרנו עם 6 אופציות רלוונטיות בלבד !
רק רגע , כמעט וסיימנו, אך נותר עוד שלב אחד אחרון......
שלב ד' - ליטוש אחרון ובנית תיק סופי
זהו השלב הפחות מוגדר (מספרית) והעיקרון כאן הינו - העברת עין בוחנת על התיק שקבלנו לצורך קביעת "משקלים" והתאמה אישית.
הפעילות כאן מתחלקת לשניים :
א. סווג המניות בתיק שקיבלנו -
יש להבדיל בין סוגי האופציות בתיק - מי מהן הן אופציות "סולידיות" המשויכות למניות ה-"מסורתיות" עם קבלות לאורך זמן ומחזורי מסחר גבוהים ומי הן האופציות ה- "תנודתיות" יותר עם מחזורי מסחר בינוניים משתנים ומנוף שינוי גבוה (ראה סיווג ירוק צהוב בקובץ).
בנוסף נגדיר את האופציות המתעוררות הנהנות ממומנטום חיובי בטווח הבינוני (כתוצאה מדו"ח או מומנטום חיובי במגזר) - ואשר לגביה נרצה לשקול רכישה אפשרית ("אדום" - בדו"ח).
ב. חיפוש אופציות עם פוטנציאל - (לאוהבי סיכונים.....!)
כאן נדרש מעבר חוזר על כל רשימת האופציות (המלאה) וזיהוי אופציות של מניות מדוברות בעלות פוטנציאל גבוה אפשרי בשנה שנתיים הקרובות ולגביהן, גם אם אחד או יותר מן הפרמטרים חורג מתנאי הסינון שקבענו - עדיין יכולה להיות סיבה טובה אפשרית שיכולה לגרום ל"הכנסת האופציה לכסף".
בדוגמא המצורפת - בחרתי להוסיף לתיק את האופציה על מנית קמהדע (אופציה 1) על אף שנדרשת תשואת איזון שנתית של כ-17.5% במניה ועל אף שהמחזורים בה הינם (כרגע) נמוכים.
השיקולים המנחים במקרה זה הם העובדה שקיים פוטנציאל לזינוק מהותי של עשרות אחוזים במניה במידה ותהיה הודעה חיובית בענין תוצאות PHASE 3 בניסוי התרופה שבפיתוח. מכיוון שהפקיעה היא באוגוסט 2008 הרי שקימת אפשרות סבירה שנשמע על התפתחות (לכאן או לכאן) בתקופה הנ"ל, ועל כן, על מנת לגוון תיק האופציות הוספתי גם את ה"פילפל" הנ"ל שיהיה מענין (זהו בפירוש הימור אגרסיבי - למכורים בלבד!).
אחרית דבר -
אז - כמובן שישנן לא מעט כתבי אופציות בשוק אשר יתנו תשואה גבוהה יותר מן המוזכרות כאן, ונכון שאין כאן תורה מסיני ואין כל ביטחון שאכן התיק הזה יניב תשואה חיובית יותר מהשקעות אחרות - אך לפחות עשינו ככל אשר לאל ידינו להקטין את הסיכונים בהשקעה מהסוג הנ"ל.
זאת ועוד - הבורסה היא שוק דינמי, וכל "מסע" הסינונים שעשינו זה עתה יכול להניב תוצאות שונות בעוד חודש - חודשיים כך שיש לדגום את השוק אחת לתקופה.
אזי - אם כבר החלטתם ללכת בדרך הזו ולרכוש אופציות לטווח ארוך - כדאי מאד להקפיד על שמירת הכללים הבאים:
1. מרכיב האופציות בתיק לעולם יהיה נמוך מאד (לא יותר מאחוזים בודדים מסך המרכיב המנייתי).
2. אין צורך "לרוץ" ולקנות בכל מחיר - תמיד כדאי לעקוב, להמתין לשעת כשר ולנצל הזדמנות קניה במועד המתאים.
3. לעולם לא תקנה אופציה לפני שבדקת כי המניה שלה, המגזר אליו היא משתייכת ושוק המניות בכלל נמצאים ב "לונג".
4. לעולם לא תקנה אופציה קודם שווידאת כי מחזורי המסחר בה הם סבירים (לע"ד 100,000 - ומעלה לפחות).
5. אם כבר החלטת - וודא כי האופציה עומדת בקריטריונים שהוזכרו בכתבה זו.
ואחרון אחרון - אם קנית לטווח ארוך - חשוב "לשכוח" את האופציה בתיק, אך לא לשכוח לבדוק מדי פעם שהמניה, הענף ושוק המניות עדיין נמצאים ב - "לונג" לטווח ארוך!
אחרי הכל - אינך רוצה "להתעורר" לאחר שנתיים ולגלות שברנש בשם בן-לאדן או, משהו דומה, החליט לערוך ניסויי בטיחות טיסה על איזה גורד שחקים במנהטן ושלח את השווקים לבדוק תחתיות חדשות.....
אז שיהיה - ב-ה-צ-ל-ח-ה !
* אדגיש שוב כי הדברים נכתבים מנקודת ראותי האישית בלבד, ולמען הגילוי הנאות אציין כי אני מחזיק בחלק מהניירות המוזכרים.
כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש מראש ובכתב מחברת ספונסר נ.ע.ל.ה. בע"מ, ו/או מהמחבר.
קובץ העזר וקבצי העדכון מפורסמים באתר האינטרנט ספונסר - הספונסר שלך בשוק ההון.
מי מאיתנו לא מצא את עצמו עומד משתאה ומזיל ריר לנוכח עליה של עשרות אחוזים בכתב אופציה כזה או אחר בבורסה הישראלית? (ובאותה הזדמנות גם מטיח את ראשו בקיר ומתייסר בשאלה: "איך זה שדווקא אני אינני מושקע בנייר הזה...!?").
השקעה בכתב אופציה הינה השקעה בסיכון גבוה עם תנודתיות גבוהה ומרבית המשקיעים בוחרים להשקיע באפיק זה לפרקי זמן קצרים יחסית ובהתאם להתפתחויות השוק. הזינוקים באופציות קורים בפרקי זמן קצרים וכדי להיות במקום ובזמן הנכון כדי להרוויח ולו חלק מהקפיצה, עלינו להשקיע זמן רב במעקב שוטף אחרי המסחר בהן.
אך האם ישנה דרך אחרת?
דרך בה ניתן להרוויח מהשקעה בכתבי אופציות גם על ידי השקעה לטווח ארוך? האם ניתן לזהות עוד היום את האופציות אשר לגביהן יש סבירות לא קטנה כי אכן יניבו לנו רווח בעוד שנה - שנתיים?
בכתבה הבאה, אנסה להוכיח כי הדבר אפשרי - אם נדע לפעול על פי קריטריונים ברורים שיאפשרו לנו להקטין חלק מן הסיכונים הרבים הקשורים בהשקעה מהסוג הנ"ל. בכתבה אנסה להביא ולו על קצה המזלג את הכלים הבסיסיים שעל פיהם יכול משקיע להעריך ולזהות אופציות עם פוטנציאל סביר לרווח בטווח של שנה - שנתיים קדימה.
כדי שיהיה מעניין וקרוב ככל האפשר למציאות - נצא יחד למסע אמיתי אל תוך "סבך" כתבי האופציות על המניות בבורסה הישראלית, נפעיל שלב אחר שלב את כל אחד מהקריטריונים ונראה כיצד אנחנו "מסננים" בזו אחר זו אופציות שאינן עומדות בקריטריונים שהצבנו - כל זאת, עד שניוותר עם מספר בודד של אופציות אשר (לעניות דעתי בלבד!) יכולות להוות מרכיב מעניין בתיק השקעות לטווח של השנה עד השנתיים הקרובות.
לפני שנצא לדרך - חשוב לציין כי מטרת הכתבה הינה לספק כלי ניתוח והבנה בסיסיים לכדאיות השקעה בכתבי האופציות וכי הדברים המובאים הינם על פי ראותי האישית בלבד ואין בהם בכדי להוות המלצה להשקעה בכל דרך שהיא.
לכתבה הנ"ל מצורף קובץ EXCEL עם הנתונים המועלים בכתבה. (הנתונים נלקחו מאתרBIZPORTAL ומתייחסים לסיום יום המסחר ב - 23.3.06).
אז קדימה לדרך..
ראשית דבר: - מהו כתב אופציה על מניה ?
באופן 'ציורי' ניתן לראות ברכישת כתב אופציה על מניה כקניה של מניה על ידי מקדמה חלקית בהווה, עם אפשרות להשלמת הרכישה של המניה על ידי תשלום של "תוספת המימוש" בשלב עתידי יותר.
לדוגמא:
שער "האופציה" = 200?.
שער "המניה" = 1000?.
"תוספת המימוש" = 800?.
כלומר - אנו קונים את האופציה ב- 200? ויש לנו את הזכות להוסיף 800? ולהמיר את האופציה למניה.
הקשר בין המשתנים הוא על פי המשוואה:
"שער האופציה" = [ ("תוספת המימוש") - ( "שער המניה")]
ובדוגמא שלנו : 200 = [800 - 1000 ]
כאן חשוב לציין כי הזכות לממש את האופציה למניה אינה "אינסופית" - אלא מוגבלת בזמן! נתון זה מופיע בפרמטר חשוב נוסף הנקרא: "תאריך מימוש האופציה".
"תאריך מימוש האופציה" -
המועד האחרון בו ניתן לממש את זכות המרת כתב האופציה למניה (עד לתאריך הנ"ל - ניתן בעקרון להמיר את האופציה או למכור לקנות במהלך המסחר. ולאחריו פוקעת הזכות הנ"ל) - במצבים מסוימים (כפי שיוסבר בהמשך) משקיע עלול לאבד את כל השקעתו אם לא מימש את זכותו קודם לפקיעה או אם לא התקיימו מספר תנאים (יוסבר בהמשך) - ומכאן הסיכון בהשקעה דרך האופציה.
אדגיש שקיימים גם כתבי אופציה עבור אגרות חוב. על כן חשוב לברר, לפני קנית האופציה, מהו נכס הבסיס שלה (כלומר הנכס שאליו היא מתייחסת).
יתרונות להשקעה באופציה לטווח ארוך
הנה שתי דוגמאות אמיתיות אותן חוויתי על בשרי:
דוגמא 1: אלוני חץ אופציה 8 -
לאופציה הנ"ל התוודעתי לפני שנים - שערו בנפשכם כי בשנת 2004 ישבתי והתלבטתי אם לתת הוראה לקנות את האופ' בלימיט של 202 או 198.....?!! - התלבטתי!!?? - התלבטות מגוחכת בפרספקטיבה לאחור נכון?- כי היום שער האופציה הוא בסביבות ה- 850!!! (כן, כן רק שנתיים חלפו...).
מרשים הלא כן? - חסכו מעצמכם את מחיאות הכפיים - מעולם לא זכיתי להרוויח את כל העלייה הנאה הזאת עקב העובדה הפשוטה היא כי מעולם לא השכלתי להישאר באופציה ברציפות לאורך כל הדרך. לא פעם ולא פעמיים קרה שמכרתי בשער נמוך וחזרתי לקנות שוב, מאוחר יותר, בשערים גבוהים יותר.
דוגמא 2: כלכלית ירושלים אופציה 6 -
בסוף שנת 2005 מימשתי חלק גדול מתיק ההשקעות שלי, אך דווקא סכום קטן, שהיה באופציה 6 (שהייתה אז בשער ~ 500) "נשכח" בחשבון. מאז, הספיקה האופציה לרדת לאזור ה- 400 וחזרה לטפס עד שהגיעה היום לסביבות ה-900! רווח נאה לכל הדעות לתקופה האמורה, אך לי זה ברור - אלמלא "נשכחה" בחשבון, אין ספק שהייתה נמכרת ונקנית על ידי כבר מספר פעמים וספק אם הייתי זוכה לראות את אותה תשואה.
שתי הדוגמאות ממחישות למעשה כי השקעה בנייר לטווח ארוך יכולה להניב תשואה עודפת על פני ניסיונות קניה ומכירה תוך רדיפה בלתי פוסקת אחרי המסחר (בניסיון למציאת נקודות שיא ושפל לאורך התקופה). השיקול הנ"ל מקבל חיזוק נוסף כאשר מדובר בנייר שהוא "אופציה" שכן כפי שאמרנו - הקפיצה של "עשרות" אחוזים יכולה להתקבל במפתיע ומסתיימת תוך זמן קצר ולכן - כל מי שכבר נמצא בפוזיציה באופציה ( משקיע לטווח ארוך) ירוויח אותה במלואה ומי שבחוץ יחמיץ חלק ניכר ממנה אם לא את כולה. הכדאיות גדלה על אחת כמה וכמה במציאות האינפלציונית של ימינו - אתה מושקע שנתיים באופציה ללא שינוי ואז לפתע בתוך 3 ימים היא מזנקת ב- 20%. מבחינתך הכית את המדד ואף יצאת מורווח.
אז אם כן - איך נבחר את האופציות לטווח של שנה שנתיים הבאות?
- הבה נצא לדרך.....
שלב א' - סינון ראשוני לכדאיות ההשקעה באופציה (עיין :" סינון כדאיות 1" בקובץ EXCEL)
כיוון שאנו שוקלים השקעה לטווח ארוך - עלינו לוודא שעד הגעת מועד פקיעת האופציה תתקיים סבירות גבוהה ששער מניית האם בבורסה אכן יגיע לערך שיבטיח רווח על האופציה ("כניסת האופציה לכסף").
לכן,הפרמטרים הראשוניים שאותם נבחן בבואנו לבדוק את כדאיות ההשקעה באופציה יהיו:
1. "שער האופציה".
2. "שער המניה".
3. "תוספת המימוש".
וכאמור הקשר (הפשטני) ביניהם : [ "שער האופציה" ] = [ ("תוספת המימוש") - ( "שער המניה")]
4."תאריך מימוש האופציה" - מועד אחרון למסחר באופציה.
למזלנו - טבלאות הנתונים כבר מספקות את מרבית החישוב על ידי הפרמטר הנקרא: "תשואת איזון (%)" זהו נתון מספרי (ב-%) המספק את שינוי התשואה השנתית הנדרשת במניה עד לפקיעה, שיש בו כדי להבטיח מצב שבו המשקיע "אדיש" לגבי ההחלטה אם למכור את האופציה לבין מימושה למניה. (בקיצור - לא מפסיד על האופציה).
היתרון בשימוש בפרמטר הנ"ל הוא בעצם העובדה שהוא כבר מכיל בשקלול את כל ארבעת הפרמטרים הראשונים המוזכרים לעיל.
מכאן הדרך היא קלה - כל שעלינו לעשות הוא להחליט עם עצמנו - מהו הערך ב- (%) הנראה לנו כסביר לתשואה שנתית במניה ולסנן מן הרשימה את כל האופציות שמניותיהן נדרשות לעלות יותר מהיעד שהצבנו לעצמנו!
לדוגמא: בקובץ המצורף - סיננתי את כל האופציות המחייבות תשואה שנתית הגדולה מ 10% במניה כדי "להכניס את האופציה לכסף" (נראה לי סביר לצפות שהמניות והענפים המשתייכים לאופציות הנבחרות יעלו בכ- 10% בממוצע לשנה).
והתוצאה (בקובץ): מתוך רשימה של 188 אופציות - נותרנו עם 59 בלבד....!
הלאה - ממשיכים ......
שלב ב' - סינון על פי מועד הפקיעה
כיוון שאנו מעוניינים בהשקעה לטווח של שנה - שנתיים, אנו פשוט מסננים את כל האופציות עם מועד פקיעה קצר.
נכון, אנו עלולים לאבד כאן מספר אופציות "מבטיחות" בעלות פוטנציאל לרווח בטווח הקצר, ואולם שוב חשוב לזכור שמטרתנו היא למזער את הסיכון (במקרה של אירוע שלילי שיגרום לירידות לאורך כל השוק - אין לנו בטחון שהאופציה "תתאושש" עד לפקיעה - לכן רצוי לבחור אופציות עם מועד פקיעה ארוך יותר ככל האפשר).
לכן,
בדוגמא (סינון 2 - בקובץ המצורף)- סיננתי את כל האופציות שמועד פקיעתן הוא בשנת 2006 והשארתי רק את הארוכות יותר הפוקעות מ-2007 ואילך.
והתוצאה: כעת נותרנו עם 39 אופציות..... וממשיכים הלאה.
שלב ג' - סינון על פי מחזור המסחר באופציה
שלב זה הינו חשוב מאין כמוהו ונועד לסנן את כל האופציות עם מחזורי המסחר הנמוכים יחסית - זאת מאחר ואין טעם להשקיע באופציה עם מחזורי מסחר שלא יאפשרו מימוש בכל מועד נתון (מפתיע לגלות מה רב הוא מספר האופציות עם מחזורי מסחר נמוכים יחסית בבורסה ב- ת"א ואין דבר יותר מתסכל מאשר "להיתקע" במשך שבועות באופציה עם מחזור עסקאות יומי השווה ל- אפס!!!).
בקובץ המצורף, בחרתי להשאיר רק את האופציות שמחזור המסחר הממוצע בהן - גבוה מ- 200,000 - ביום מסחר ממוצע
ואולם כאן חשוב מאד לציין: בבואנו לבחון גובה מחזור מסחר של אופציה כזו או אחרת - חשוב לבדוק זאת בכמה נקודות זמן על פני תקופה ארוכה ולא רק על פי תוצאות מסחר של יום אחד וזאת על מנת לסנן אופ' עם פעילות גבוהה זמנית ( עקב הודעה שמועה וכו'). לפיכך כפי שמצוין בקובץ - "נוקו" מספר אופציות על אף שעמדו בקריטריון המחזור, ואולם לאורך זמן - המחזור היומי הממוצע שלהם היה אפסי.
וראו זה פלא - נותרנו עם 6 אופציות רלוונטיות בלבד !
רק רגע , כמעט וסיימנו, אך נותר עוד שלב אחד אחרון......
שלב ד' - ליטוש אחרון ובנית תיק סופי
זהו השלב הפחות מוגדר (מספרית) והעיקרון כאן הינו - העברת עין בוחנת על התיק שקבלנו לצורך קביעת "משקלים" והתאמה אישית.
הפעילות כאן מתחלקת לשניים :
א. סווג המניות בתיק שקיבלנו -
יש להבדיל בין סוגי האופציות בתיק - מי מהן הן אופציות "סולידיות" המשויכות למניות ה-"מסורתיות" עם קבלות לאורך זמן ומחזורי מסחר גבוהים ומי הן האופציות ה- "תנודתיות" יותר עם מחזורי מסחר בינוניים משתנים ומנוף שינוי גבוה (ראה סיווג ירוק צהוב בקובץ).
בנוסף נגדיר את האופציות המתעוררות הנהנות ממומנטום חיובי בטווח הבינוני (כתוצאה מדו"ח או מומנטום חיובי במגזר) - ואשר לגביה נרצה לשקול רכישה אפשרית ("אדום" - בדו"ח).
ב. חיפוש אופציות עם פוטנציאל - (לאוהבי סיכונים.....!)
כאן נדרש מעבר חוזר על כל רשימת האופציות (המלאה) וזיהוי אופציות של מניות מדוברות בעלות פוטנציאל גבוה אפשרי בשנה שנתיים הקרובות ולגביהן, גם אם אחד או יותר מן הפרמטרים חורג מתנאי הסינון שקבענו - עדיין יכולה להיות סיבה טובה אפשרית שיכולה לגרום ל"הכנסת האופציה לכסף".
בדוגמא המצורפת - בחרתי להוסיף לתיק את האופציה על מנית קמהדע (אופציה 1) על אף שנדרשת תשואת איזון שנתית של כ-17.5% במניה ועל אף שהמחזורים בה הינם (כרגע) נמוכים.
השיקולים המנחים במקרה זה הם העובדה שקיים פוטנציאל לזינוק מהותי של עשרות אחוזים במניה במידה ותהיה הודעה חיובית בענין תוצאות PHASE 3 בניסוי התרופה שבפיתוח. מכיוון שהפקיעה היא באוגוסט 2008 הרי שקימת אפשרות סבירה שנשמע על התפתחות (לכאן או לכאן) בתקופה הנ"ל, ועל כן, על מנת לגוון תיק האופציות הוספתי גם את ה"פילפל" הנ"ל שיהיה מענין (זהו בפירוש הימור אגרסיבי - למכורים בלבד!).
אחרית דבר -
אז - כמובן שישנן לא מעט כתבי אופציות בשוק אשר יתנו תשואה גבוהה יותר מן המוזכרות כאן, ונכון שאין כאן תורה מסיני ואין כל ביטחון שאכן התיק הזה יניב תשואה חיובית יותר מהשקעות אחרות - אך לפחות עשינו ככל אשר לאל ידינו להקטין את הסיכונים בהשקעה מהסוג הנ"ל.
זאת ועוד - הבורסה היא שוק דינמי, וכל "מסע" הסינונים שעשינו זה עתה יכול להניב תוצאות שונות בעוד חודש - חודשיים כך שיש לדגום את השוק אחת לתקופה.
אזי - אם כבר החלטתם ללכת בדרך הזו ולרכוש אופציות לטווח ארוך - כדאי מאד להקפיד על שמירת הכללים הבאים:
1. מרכיב האופציות בתיק לעולם יהיה נמוך מאד (לא יותר מאחוזים בודדים מסך המרכיב המנייתי).
2. אין צורך "לרוץ" ולקנות בכל מחיר - תמיד כדאי לעקוב, להמתין לשעת כשר ולנצל הזדמנות קניה במועד המתאים.
3. לעולם לא תקנה אופציה לפני שבדקת כי המניה שלה, המגזר אליו היא משתייכת ושוק המניות בכלל נמצאים ב "לונג".
4. לעולם לא תקנה אופציה קודם שווידאת כי מחזורי המסחר בה הם סבירים (לע"ד 100,000 - ומעלה לפחות).
5. אם כבר החלטת - וודא כי האופציה עומדת בקריטריונים שהוזכרו בכתבה זו.
ואחרון אחרון - אם קנית לטווח ארוך - חשוב "לשכוח" את האופציה בתיק, אך לא לשכוח לבדוק מדי פעם שהמניה, הענף ושוק המניות עדיין נמצאים ב - "לונג" לטווח ארוך!
אחרי הכל - אינך רוצה "להתעורר" לאחר שנתיים ולגלות שברנש בשם בן-לאדן או, משהו דומה, החליט לערוך ניסויי בטיחות טיסה על איזה גורד שחקים במנהטן ושלח את השווקים לבדוק תחתיות חדשות.....
אז שיהיה - ב-ה-צ-ל-ח-ה !
* אדגיש שוב כי הדברים נכתבים מנקודת ראותי האישית בלבד, ולמען הגילוי הנאות אציין כי אני מחזיק בחלק מהניירות המוזכרים.
כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש מראש ובכתב מחברת ספונסר נ.ע.ל.ה. בע"מ, ו/או מהמחבר.
קובץ העזר וקבצי העדכון מפורסמים באתר האינטרנט ספונסר - הספונסר שלך בשוק ההון.
פעיל ותיק בשוק ההון, וכותב בצוות האתר ספונסר המוביל באינטרנט בנושא שוק ההון.
dc_stock@walla.com
באתר http://www.sponser.co.il , הספונסר שלך בשוק ההון, תוכלו למצוא מאמרים נוספים, כמו גם סקירה שבועית מקיפה של שוק ההון, פורומים ועזרה בכל תחומי שוק ההון. האתר מיועד למתחילים ומקצוענים כאחד, ובו קהילה רחבה של גולשים רבים. נשמח לראותך עימנו.
לפניות / הערות: dc_stock@walla.com
dc_stock@walla.com
באתר http://www.sponser.co.il , הספונסר שלך בשוק ההון, תוכלו למצוא מאמרים נוספים, כמו גם סקירה שבועית מקיפה של שוק ההון, פורומים ועזרה בכל תחומי שוק ההון. האתר מיועד למתחילים ומקצוענים כאחד, ובו קהילה רחבה של גולשים רבים. נשמח לראותך עימנו.
לפניות / הערות: dc_stock@walla.com